Svijet

Вороњин предао власт у Молдавији

КИШЊЕВ - Предсједник Молдавије Владимир Вороњин званично је данас напустио функцију и предао власт опозицији.


Вороњин је изјавио да то чини тешка срца, јер не верује да његови противници имају капацитет да урпављају овом бившом совјетском републиком.

"Нећу да кријем тешка срца предајем власт у руке нових снага. Не верујем да они имају капацитет да буду јединствени и да воде земљу и штите интересе Молдавије и наше личне интересе", нвео је Вороњин у саопштењу које је прослијеђено новинарима.

Шездесетосмогодишњи Вороњин, који је био на челу ове бивше совјетске републике од 2001. године, не може према Уставу да добије трећи мандат.

Он је прошле седмице обавијестио своје комунистичке присталице да ће напустити власт, али и да се неће повући из политичког живота.

Молдавија је запала у политичку кризу након пријевремених парламентарних избора 29. јула, јер комунисти нису освојили довољно мјеста да би могли да именују кандидата за мјесто шеф државе.

Кандидат опозиције за мјесто новог шефа државе биће лидер демократске партије Мариан Лупу, а да би изабрала насљедника Вороњина, опозиција мора да пронађе компромис са комунистима, јер им за избор потрбно три петине гласова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog