Društvo

Парламент БиХ у септембру испуњава обавезе за укидање виза

САРАЈЕВО - Досадашњи предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Бериз Белкић изјавио је данас да се може очекивати да парламент БиХ током септембра испуни свој дио обавеза за либерализацију визног режима.


Белкић је на конференцији за новинаре у Сарајеву, на којој је предсједавање Представничким домом у наредних осам мјесеци преузео Милорад Живковић, истакао да је завршетак обавеза потребних за либерализацију визног режима био приоритет Парламентарне скупштине у претходном периоду.

"На дневном реду сљедеће сједнице су измјене и допуне Кривичног закона, а у најкраћем могућем року очекујемо да добијемо и Приједлог закона о антикорупционом тијелу", прецизирао је Белкић, додавши да се очекује да у току септембра буду отклоњени постојећи застоји када је ријеч о побољшању размјене података из полицијских регистара.

Према његовим ријечима, на овај начин и уз испуњење услова у вези са издавањем биометријских пасоша омогућило би се да БиХ "ускочи у воз" који води ка либерализацији визног режма.

Живковић је институцијама БиХ поручио да морају бити одговорне за свој дио задатака.

"Имам намјеру да прозовем сваког онога ко не ради свој посао, било да је ријеч о посланицима, министрима, предсједавајућем Савјету министара, директорима агенција или особљу у заједничким службама", рекао је Живковић, додавши да је спреман за могуће политичке турбуленције у којима би била проблематизована и парламентарна већина.

Живковић је навео да је, у складу са препорукама Савјета министара и ММФ, број међународних путовања представника парламента БиХ редукован и сведен само на приоритетне.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у протеклих осам мјесеци одржао је 16 сједница, односно двије мјесечно, и усвојио 38 закона, углавном добијених из Савјета министара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog