Društvo

Институт за нестале се и даље бави политиканством и ситним интересима

БАЊА ЛУКА - Породице погинулих из Републике Српске нису задовољне радом Института за нестала лица БиХ који се бави политикантством и личним интересима и жели да што више одгађа процес тражења несталих лица у БиХ, изјавио је данас предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.


"Постојећи кадровски састав Института не може или неће да задовољи потребе из својих надлежности и задатака, док институције БиХ које се баве овим питањима, као што је Савјет министара БиХ, не реагују на ово на прави начин", истакао је Митровић на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци, која је одржана поводом обиљежавања Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату РС.

Митровић сматра да Савјет министара БиХ није требало да усвоји извјештај о раду Института за прошлу годину, јер зато није било ниједног елемента који може да задовољи породице погинулих из РС.

Он је рекао да Институт не прихвата закључке Народне скупштине РС од 13. децембра 2007. године гдје је прецизно наведено шта треба да ради Институт и његови запослени.

"Са становишта породица погинулих из РС обесхрабрујући су подаци у тражењу несталих Срба у БиХ, јер ако би се процес тражења одвијао оваквим темпом, породице из РС у наредних 50 година немају шансе да пронађу тијела својих најмилијих", истакао је Митровић.

Митровић је рекао да у програму рада Института за 2009. годину није предвиђено проналажење несталих Срба са подручја Озрена, истичући да члан Колегијума директора Института Амор Машовић и његови сарадници знају и требају да открију истину о томе гдје се налазе гробнице са измјештеним тијелима Срба са Озрена.

Он је подсјетио да је Републичка организација недавно из овог разлога поднијела тужбу против Машовића мјесно надлежном Суду у Добоју, а која је пренесена у надлежност бањалучког Тужилаштва, закључујући да је тако нешто непримјерено, јер то представља беспотребно одгађање и бјежање од истине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog