Društvo

Спорно више од 3.8000 увјерења о инвалидитету

БAЊA ЛУКA - Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Раде Ристовић, изјавио је да је Комисија за контролу рјешења личних и породичних инвалиднине до сада у 32 општине Српске обрадила 14.167 увјерења, од чега су 3.874 рјешења спорна, односно немају потпуну или адекватну документацију.


"Личну и породичну инвалиднину у РС прима 71.000 корисника, а с обзиром на то да је Комисија преконтролисала више од 14.000 увјерења, можемо рећи да је шестина рјешења обрађена. Не ради се о лажним увјерењима, јер се то не може тврдити док се не докаже правним поступком", рекао је Ристовић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, највећем броју спорних рјешења недостају љекарска увјерења, а ревизију ће урадити првостепена и другостепена комисија.

"Првостепена комисија ради ако има мањкавости и ако су рјешења преведена по законској регулативи, а ако нису преведена, то је посао другостепене комисије", рекао је Ристовић и додао да је око 15 корисника породичних инвалиднина изгубило досадашњи статус.

Он је истакао да ревизија рјешења личних и породичних инвалиднина треба да буде завршена до краја године.

Ристовић је нагласио да је у току и ревизија категоризације бораца, а сумња се да 351 лице није учествовало у рату.

"Осим на терену, овај посао обавља се и у Министарству, гдје су од 47.000 предмета о околностима рањавања и погибије, за 210 бораца обустављена досадашња права", нагласио је Ристовић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog