Svijet

Чавез: Купио сам ракете, а стиће и тенкови

КАРАКАС - Предсједник Венецуеле Уго Чавез саопштио је да ће његова земља купити руске ракете са дометом од 300 километара, у складу са низом постигнутих споразума са Москвом.


„Потписали смо војне споразуме са Русијом. Ускоро, мале ракете ће почети да пристижу", поручио је Чавез својим присталицама са балкона председничке палате по повратку у Венецуелу.

Чавез, који се у петак вратио у земљу послије десетодневне турнеје по земљама Африке, Азије и Европе, током које је посјетио и Русију, са Москвом преговара и о куповини 100 тенкова типа „Т-72" и „Т-90".

„Нећемо никога да нападнемо, то је само одбрамбено средство, јер бранићемо нашу земљу од сваке пријетње, ма одакле она долазила", истакао је Чавез.

Чавез није прецизирао колико је ракета наручио, нити колико оне коштају. Посљедњих година, Чавез је потрошио више од четири милијарде долара на руско оружје, након што је Вашингтон забранио Венецуели да купује америчку опрему.

Руски предсједник, Дмитриј Медведев, изјавио је у четвртак, после разговора са Чавезом у Москви, да ће Русија наставити да испоручује Венецуели оружје и борбену технику коју тражи, притом испуњавајући своје међународне обавезе.

Говорећи о „пријетњи коју размјештање америчке војске на војним базама у Колумбији представља" за Венецуелу, Чавез је 17. августа рекао да ће"руски тенкови ускоро стићи у Венецуелу", а да венецуеланској армији већ одавно треба јачање оклопних снага и модернизација свих родова војске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog