Svijet

Солана за хитан састанак са иранским преговарачем за нуклеарна питања

БРИСЕЛ - Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност, Хавијер Солана, изјавио је да је затражио хитан састанак са главним иранским преговарачем за нуклеарна питања, Саидом Џалилијем, послије позива шест свјетских сила на преговоре.


„Ми смо у контакту са канцеларијом доктора Џалилија да би организовали сусрет што прије то буде могуће", навео је Солана у писаном саопштењу.

Солана је рекао да су „сви они за дјелотворне преговоре са Ираном у циљу рјешавања забринутости међународне заједнице око иранског нуклеарног програма".

Ројтерс наводи да приједлог Техерана за преговоре са шест великих сила укључује глобални систем уклањања нуклеаног оружја, као и сарадњу по питању Авганистана и борбе против тероризма, али да Иран неће преговарати о програму обогаћивања уранијума који би, према страховањима Запада, могао да буде искоришћен за израду нуклеарне бомбе.

Послије састанка представника Русије, Кине, Сједињених Америчких Држава, Француске, Велике Британије и Немачке у немачком граду Кенигшрајну, прије девет дана, немачко министарство за спољне послове саопштило је да је Техеран званично позван на састанак са представницима великих сила прије Генералне скупштине УН у Њујорку од 23. до 25. септембра.

Ирански изасланик у Међународној агенцији за нуклеарну енергију (ИАЕА) Али Асгар Солтаније је изјавио да Иран неће преговарати са главним свјетским силама о свом спорном нуклеарном програму.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog