Republika Srpska

Фармери из ЕУ поново просипају млијеко по улицама

БРИСЕЛ - Фармери из више европских земаља су просипали млијеко по улицама, у знак протеста због ниских цијена, што би могло да доведе до ограничења испорука идуће седмице.


Произвођачи млијека из Белгије, Немачке и Луксембурга придружили су се француским колегама, који су у четвртак позвали на штрајк, саопштио је Европски синдикат произвођача млијека (ЕМБ).

Група белгијских фармера данас је пролила млијеко на главном тргу у граду Шарлруа, током протеста који је укључио и блокирање путева, као и спречавање кретања камиона који су требали да утоваре млијеко.

Холандски и италијански фармери такође се договарају о предузимању сличних акција, изјавио је портпарол ЕМБ Произвођачи млијека траже смањивање производних квота за ову финансијску годину, јер очекују да ће то имати утицаја на повећавање цијена.

У Француској је у штрајку око 40 одсто произвођача млијека, процијенио је Синдикат, подсјећајући да је десетодневни „млијечни штрајк" у Немачкој, Белгији, Холандији, Швајцарској и Аустрији прошле године изазвао несташице на тржишту.

Европска комисија, која је одговорна за пољопривредну политику 27 земаља чланица ЕУ, ове седмице је одбацила приједлог увођења система квота за млијеко, као начина да се регулишу цијене на том сектору.

Званичници Комисије су изјавили да се очекује да ће производња млијека у ЕУ бити четири до пет одсто испод максималних квота које су предвиђене за ову годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog