Republika Srpska

Добит банака у РС 30 одсто мања

БАЊА ЛУКА - Нето добит свих десет банака у Републици Српској у првих шест мјесеци ове године износила je 13,6 милиона КМ, што je за 5,7 милиона или 30 одсто мање у односу на исти период прошле године, подаци су Агенције за банкарство PC.


Прошле године са губитком је пословала само једна банка, док су у првој половни ове године са губитком пословале три банке, потврђено је у Агенцији.

Према истом извору, банке су због негативних ефеката финансијске кризе, који се рефлектују и на реални сектор, изложене повећаним кредитним губицима, што изискује већа издвајања банака за резерве, a то директно утиче на мању профитабилност финансијских институција.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста PC ("SWOT") Александар Љубоја рекао је да су се овакви резултати пословања банака могли и очекивати с обзиром да je обим пословања цијеле привреде смањен.

"To je систем `спојених посуда`, дакле не може један сегмент да послује добро и да има раст прихода, ако сви они који су ослоњени на њега, стагнирају. Охрабрује чињеница да долази до опоравка развијених економија у свијету и да стагнација није онолика као што се очекивало. Вјерујем да ће у до краја године тај пад профита бити мањи", истакао je Љубоја.

Према његовим ријечима, пад профита банака и није толико велик, с обзиром на то да je PC мала економија.

"У прилог томе иде и чињеница да су банке тренутно стабилне, довољно капитализоване и да ће вјероватно послије ове кризе предузети и додатне активности како би унаприједиле своје пословање и самим тим помогле и привреди", рекао је Љубоја.

Он је нагласио да су и мјере, које су власти Српске предузеле, помогле да пад прихода банака не буде много већи.

"Сигурно je да су предузете мјере имале одређене ефекте на пословање како реалног, тако и финансијског сектора. Тешко je у овом тренутку рећи колико су утицале, али мислим да ће то бити познато тек касније када криза буде потпуно на измаку", оцијенио је Љубоја и нагласио да je банкарски систем у PC стабилан, с обзиром на то да Српску није могао заобићи глобални утицај кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog