Republika Srpska

Јужни ток тече крајем 2015. године

БЕОГРАД - Испорука руског гаса кроз нафтовод "Јужни ток" требало би да почне крајем 2015. године, изјавио је први замјеник генералног директора руског "Гаспром експорта" Сергеј Јемељанов.


Јемељанов је рекао да ће, након потписивања основног споразума о оснивању заједничког српско - руског предузећа између "Гаспрома" и "Србијагаса", следећи корак бити оснивање заједничког предузећа које ће бити одговорно за развој, градњу, и у будућности, рад дијела "Јужног тока" кроз Србију.

"Структура дионица у том заједничком предузећу треба да буде у односу 51 `Гаспром` према 49 дсто `Србијагас`. До сада је све ишло по плану и не видим разлог за сумњу у успјех извршења пројекта. Очекује се да ће испорука гаса кроз гасовод почети крајем 2015. године, барем у пробној фази", рекао је Јемељанов.

Он је истакао да је неоснован скептицизам оних који не вјерују да ће се градити "Јужни тог" и који тврде да је руски приоритет "Сјеверни ток".

Јемељанов истиче да су и "Сјеверни ток" и "Јужни ток" саставни дијелови нове архитектуре европске енергетске сигурности и пројекти врхунског приоритета за Русију и европске потрошаче и изразио увјерење да ће пројекат "Јужни ток" бити остварен у датом року.

"У случају да се не доведу додатне количине гаса из јужног правца, Србија и земље попут Бугарске и Мађарске остаћепотпуно зависне од једног коридора за транзит гаса који иде преко Украјине. Због тога су наши европски партнери захтјевали повећање капацитета на 63 милијарде кубних метара гаса годишње. Зато нема повлачења `Гаспрома` из овог пројекта", рекао је Јемељанов.

Он је навео да су "Србијагас" и "Гаспром експорт" уз подршку руских стручњака за градњу подземних гасних складишта, побољшали пројекат подземног складишта гаса "Банатски Двор", како би био у складу са најновијим европским прописима.

Пуњење "Банатског Двора" ће се према Јемељановљевим ријечима спроводити у двије фазе.

Првом се предвиђа постепено утискивање гаса како би се достигла количина од 450 милиона, а касније од 0,8 до милијарду кубних метара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog