Republika Srpska

Четвртина обвезника без фискалне касе

БАЊА ЛУКА - Четвртина пореских обвезника у Републици Српској још није поднијела захтјев за фискализацију Пореској управи РС, иако је рок за то истекао прије мјесец дана, рекао је вршилац дужности директора ове управе Миле Баника.


Баника је навео да су до почетка септембра у Српској фискализована укупна 38 822 пореска обвезника, док 13 270 обвезника тек треба да поднесе захтјев за фискализацију.

''Од укупног броја обвезника који нису поднијели захтјев, 2 832 пореска обвезника спадају у прву групу, у другу 4 809, док из треће групе захтјев није поднијело 5 629 пореских обвезника'', рекао је Баника.

Рок за фискализацију треће групе пореских обвезника истекао је 15. августа.

''Од 13 896 пореских обвезника који спадају у ову групу, фискализовало се 8 267 обвезника. С обзиром на то да се на тржишту налази довољан број фискалних каса које задовољавају техничке карактеристике потребне за ову врсту пореских обвезника, они који нису поднијели захтјев за фискализацију биће санкционисани'', истакао је Баника.

Он је додао да рок више неће бити продужаван, а да ће обвезници који сада буду подносили захтјев за фискализацију бити кажњени, јер то нису урадили у предвиђеном року.

Према његовим ријечима, у процесу фискализације до сада је обављено 4 137 контрола, издато је 1 087 прекршајних налога и наплаћено 757.940 марака казни.

Према Закону о фискалним касама, за учињени прекршај предузетник се кажњава новчаном казном од 500 до 1.500 КМ, правно лице од 2.000 до 15.000 марака, док казна за одговорно лице у правном лицу износи од 500 до 3.000 КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog