Svijet

Нова Бин Ладенова порука: Обама не може промијенити ток ратова

Вођа терористичке организације Ал каида Осама бин Ладен позвао је Американце у аудио поруци објављеној на интернет сајту Ас сахаб да изврше притисак на Бијелу кућу како би окончали рат у Ираку и Авганистану, саопштио је амерички центар за истраживање тероризма Интел центар.


"У супротном, ми настављамо рат исцрпљивања против вас свим могућим средствима", запријетио је Бин Ладен у десетоминутној поруци под називом "Саопштење америчком народу".

Према транскрипту Интел центра, лидер исламистичке мреже затражио је од Американаца да се изјасне против подршке америчке владе Израелу и не подлијежу "идеолошком тероризму" неоконзервативаца.

Бин Ладен тврди да је "међу осталим неправдама" и подршка САД Израелу, што је довело да Ал каида изврши нападе 11. септембра 2001. године, али да су за ратове у Ираку и Авганистану криви произраелски лобији у Бијелој кући а не исламски милитанти.

"Ако мислите да је ситуација добра треба да знате да су Бијелу кућу окупирале интересне групе", поручује вођа Ал каиде.

Према његовим ријечима предсједник Барак Обама нема моћ да промени ток ратова а чињеница да је задржао секретара за одбрану Роберта Гејтса и друге званичнике из претходне администрације Џорџа Буша потврђује његову слабост.

"Горка истина је да неоконзервативци настављају да пројектују своје сјенке на вама", каже Бин Ладен и поручује да ће ако рат не буде обустављен "све што буду радили бити усмјерено да се настави рат против Американаца на сваки могући начин"

"Горка истина је да неоконзервативци настављају да пројектују своје сјенке на вама", каже Бин Ладен и поручује да ће ако рат не буде обустављен "све што буду радили бити усмјерено да се настави рат против Американаца на сваки могући начин".

Интел центар наводи да је приказана слика Бин Ладена у чијој позадини је емитован аудио запис.

Ова порука објављена је два дана након осам година од терористичких напада 11. септембра за које је одговорност преузела Ал каида, а у којима је погинуло више од 3 000 људи.

Интел центар прецизира да Бин Ладен сваке године да даје овакве изјаве у септембру или октобру, а посљедњи аудио снимак Бин Ладена емитован је 3. јуна.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog