Republika Srpska

ФБиХ раскида уговор са Мол-Ина?

САРАЈЕВО - Влада Федерације БиХ морала би што прије раскинути уговор са мађарско-хрватским конзорцијем "Мол-Ином", јер је за три године у сарајевски "Енергопетрол" уложио шест умјесто 150 милиона КМ, како је предвиђено уговором о докапитализацији, сматра посланик у Представничком дому федералног парламента Хусеин Нанић.


Нанић, који је и члан Главног одбора СДА, истиче да уговорене обавезе нису испуњене, те да се на терену јасно види да нема инвестиција и да су бензинске пумпе у власништву "Енергопетрола" празне.

Економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Душко Хасић оцијенио је да је након посљедњих дешавања у "Енергоптеролу" јасно да је држава изгубила нафтну компанију, а да је грађанима наметнут монопол у области промета горивом.

Према његовим ријечима, стиче се утисак да је купац само хтио осигурати тржиште, уништити конкуренцију, остварити доминацију и монопол.

Хасић напомиње да Влада мора реаговати, јер се у супротном комплетан процес приватизације доводи у питање.

"Сада, када су уништили државну нафтну компанију у БиХ, ИНА и МОЛ могу радити шта хоће. Захваљујући томе, на примјер, ИНА може повећавати цијене горива и тако враћати дугове од два милиона куна /око 274.000 евра/ Хрватској. Све то ради преко леђа грађана БиХ", каже Хасић.

Према његовим ријечима, у Хрватској се цијене горива договарају, а у БиХ само намећу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog