Društvo

Биљана Плавшић може на слободу крајем октобра

ХАГ - Некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић испуниће услове за пуштање на пријевремену слободу 27. октобра, када одслужи двије трећине казне од 11 година затвора, објављено је данас у Хагу.Предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон обавијестио је шведске власти да је увјерен да би Плавшићева требало да буде пуштена на слободу, у складу са условима које предвиђа шведско законодавство.


''Разматрајући услове за пријевремено пуштање госпође Плавшић, напомињем да је она показала довољно доказа о рехабилитацији тиме што је у раној фази поступка признала кривицу за почињене злочине'', наводи се у одлуци предсједника Трибунала, и додаје да на успјешну рехабилитацију указује и њено примјерено понашање у току служења казне.

Биљана Плавшић, истиче се у одлуци, јесте у три наврата опоменута због свог понашања, али нису то били крупни преступи који би захтијевали санкције.

Дио одлуке предсједника суда у којем се говори о здравственом стању Биљане Плавшић повјерљиве је природе и није доступан јавности.

У одлуци се, међутим, напомиње да су, ''иако се здравље и ментално стање осуђене особе према правилима Трибунала не узимају као критеријум приликом разматрања услова за пријевремено ослобађање, предсједници суда и раније узимали у обзир старосно доба и здравствено стање осуђених приликом доношења одлуке''.

Разматрајући примједбу Тужилаштва да је Биљана Плавшић ''нерадо сарађивала с Трибуналом'', судија Робинсон је указао да стална сарадња и није била постављена као услов приликом постизања споразума о признавању кривице, те да она јесте сарађивала утолико што је свједочила на суђењу некадашњем предсједнику Народне скупштине РС Момчилу Крајишнику.

Прву оптужницу против Биљане Плавшић Трибунал је подигао 3. априла 2000. године. Оптужница је имала девет тачака, којима је она терећена за геноцид, саучешће у геноциду, истребљење, убиства, прогоне, депортације и нехумана дјела према муслиманима, Хрватима и осталим несрбима у 37 општина БиХ од новембра 1990. до маја 1992. године.

Биљана Плавшић се Трибуналу добровољно предала 10. јануара 2001. године. У фебруару исте године, Тужилаштво је оптужницу против ње спојило са оптужницом против Крајишника, да би предмети били раздвојени након њеног споразума са Тужилаштвом о признању кривице.

Она се 2. октобра 2002. година изјаснила кривом по тачки три оптужнице, према којој је ''дјелујући појединачно или у сарадњи са осталима, учествовала у удруженом злочиначком подухвату планирања, подстицања, наређивања или помагања прогона несрпског становништва из 37 општина БиХ''.

Судско вијеће јој је 27. фебруара 2003. године изрекло казну од 11 година затвора.

Биљана Плавшић је у притворској једници УН у Шевенингену провела 245 дана, а 26. јуна 2003. године пребачена је у Шведску на одслужене остатка казне.

У документу предсједника Трибунала истиче се да ће 24. октобра Биљана Плавшић одслужити двије трећине казне и, у складу са обавјештењем шведских власти, она ће испунити услове за пуштање на слободу 27. октобра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog