Društvo

Ревизија јавног сектора РС: Позитивно мишљење за три министарства

БАЊА ЛУКА - Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске обавила је за осам мјесеци 55 финансијских ревизија, од којих је позитивно мишљење исказано код 18 буџетских корисника, мишљења са резервом или напоменом код 32, док је код пет клијената исказано негативно мишљење, изјавио је данас главни ревизор Бошко Чеко.


Чеко је истакао да је негативно мишљење исказано код Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС и четири фонда која у саставу ове банке, тако да се негативна мишљења могу тумачити као да су код једног или код пет клијената.

Он је истакао да су од 16 ревизија министарстава, три добила позитивно мишљење, и то Министарство рада и борачко инвалидске заштите, Министарство управе и локалне самоуправе и Министарство науке и технологије, док је код 13 министарства Служба за ревизију изразила мишљење са резервом.

Према његовим ријечима, мишљење са резервом изражено је и код консолидованог извјештаја Владе РС, Генералног секретаријата Владе, Службе предсједника, Народне скупштине и Фонда пензијско-инвалидског осигурања.

Он је додао да су позитивна мишљења, између осталог, дата на финансијске извјештаје Вијећа народа РС, Уставног суда РС и Омбудсмана РС.

''Обављена је и ревизија код 24 институције које су буџетски корисници. Од тога је код 11 изражено позитивно мишљење, а код 13 мишљења са резервом'', рекао је Чеко на конференцији за новинаре на којој је представио налазе ревизије Консолидованог финансијског извјештаја Буџета РС за прошлу годину.

Он је нагласио да су се мишљења са резервом на финансијске извјештаје најчешће јављала у случајевима да нису досљедно проведене све препоруке из ранијих ревизорских извјештаја, да се препоруке на јачању система интерних контрола и контролних поступака не проводе у свим њиховим сегментима, код одступања од Закона о јавним набавкама, те када се не води рачуна о рационалнјим трошењу одређених буџетских ставки.

''Ревизија је констатовала да Министарство финансија РС није обавило затварање нити наплату одређених потраживања, која се првенствено односе на аконтације, кредите, дате авансе преузете од бившег Министарства одбране. Нису извршена затварања значајних средстава, што је било обавеза Министарства финансија'', навео је Чеко један од примјера.

Он је истакао да је код овог министарства, као једног од битних буџетских корисника, код ставке ''опрема'' констатовано да је евидентирано 180 фискалних каса набављених 2000. године, а које никада нису активиране.

''Влада РС је у 2005. години донијела одлуку о њиховој продаји која није проведена. Те фискалне касе су ускладиштене и оне су, практично, неупотребљиве, а њихова вриједност значајно је прецијењена. Њихова укупна вриједност је 737.460 КМ, и то негдје стоји у складишту'', појаснио је Чеко.

Према његовим ријечима, у ревизорским извјештајима код дијела буџетских корисника констатовано је да су кориштена финансијска средства и финансиран виши степени образовања запослених без уговора и дефинисања трошкова образовања, а приликом признавања ових трошкова нису обрачунати порези.

''То је нарочито карактеристично код Министарства финансија, Министарства просвјете и културе, Министарства за породицу, омладину и спорт, Републичке управе за геодетске, имовинско-правне послове, Министарства за просторно уређење и грађевинарство и други'', нагласио је Чеко.

Он је додао да има и случајева не достављања извјештаја о добијеним грантовима, а што је обавеза по истеку фискалне године.

"Чести су примјери кандидовања и реализације пројеката од истих корисника у оквиру буџетске године код већег броја министарстава'', рекао је Чеко, додавши да то намеће потребу контроле и координације тих питања.

Главни ревизор је навео запажања која могу имати утицаја на рационалније коришћење средстава буџетске потрошње, наводећи да је прошле године код свих клијената обухваћених ревизијом број службених аутомобила био 1 576, да је за гориво плаћено 6,4 милиона КМ, за трошкове одржавања аутомобила 2,66 милиона КМ, затим за трошкове службених путовања 11,75 милиона КМ, а трошкови репрезентације износили су 2,62 милиона КМ.

''На ово се може утицати одређеним програмима и правилницима и ту се могу имати одређене уштеде'', констатовао је Чеко, додајући да су све те ставке буџетски покривене.

Чеко је додао да је Главна служба за ревизију у овој години обавила и двије ревизије учинака, као и 15 прегледа у јединицама локалне управе по претходним ревизорским извјештајима, односно прегледима како се поштују препоруке дате у претходним извјештајима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog