Republika Srpska

Чеко није дао пролазну за ИРБ

БАЊА ЛУКА - Служба за ревизију јавног сектора Републике Српске (РС) дала је негативно мишљење за Инвестиционо-развојну банку РС и четири фонда која у саставу ове банке, рекао је данас главни ревизор Бошко Чеко.


Чеко је нагласио да је негативно мишљење дато за ИРБ и фондове у оквиру те банке - Фонд за реституцију, Акцијски фонд, Фонд становања, Фонд за развој и запошљавање, док је Фонд за развој источног дијела РС добио мишљење са резервом.

Он је нагласио да се негативно мишљење даје у случају када финансијски извјештаји не показују објективно и истинито стање имовине и средстава.

"Код ИРБ не функционише систем интерних контрола и поступака, нису донесене одређене процедуре, у систему организовања постоје фондови са једним или двоје запослених, а он је правно лице, а да контроле и одређене одлуке таквог фонда проводи ИРБ'', нагласио је Чеко у Бањалуци на конференцији за новинаре на којој је представио налазе ревизије Консолидованог финансијског извјештаја Буџета РС за прошлу годину.

Он је додао да је код ИРБ-а констатовано да је у прошлој години за набавку пословног простора банке планирано 2,84 милиона КМ, а да је износ прекорачен за 19 одсто, и ако се томе додају и закључни уговори о другим набавкама за потребе ИРБ, укупно прекорачење плана набавки прелази 48 одсто.

''Банка је закључила уговор о купопродаји пословног простора 16. јануара прошле године на износ од 2,84 милиона КМ, без утврђивања степена недовршености простора. То је набавка простора у изградњи и тиме није испоштована одређена одредба Закона о јавним набавкама'', рекао је Чеко.

Он је додао да се продавац обавезао најкасније да преда простор до 18. јула прошле године, а до завршетка ревизије објекат није завршен и није познато када ће бити предат банци на употребу.

Главни ревизор је навео и да је код ИРБ дошло до одступања у плану набавки код куповине аутомобила марке ''бмв'' за потребе директора банке, а у билансу стања је констатована неправилна класификација за ове набавке.

Према Чекиним ријечима, констатовано је и да је ИРБ на име трошкова исплаћивала и одређене трошкове као уговор о привременим и повременим пословима и да закључени уговори не спадају у домен регистроване дјелатности, као и да су поједини послови одређени у тим уговорима дефинисани правилником о систематизацији радних мјеста.

Он је додао да су у ИРБ исплаћиване и одређене накнаде које нису предвиђене правилником о платама и другим накнадама и примањима запосленим, а нема ни правилника о коришћењу репрезентације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog