Republika Srpska

Француска: Самоубиства у Телекому мијењају начин пословања

ПАРИЗ - Руководство француског Телекома суочено са серијом самоубистава радника обећало је данас, под пресијом француске владе, да ће промијенити неке методе у свом управљању како би спријечили ову "паклену спиралу".


"Француски Телеком од децембра неће више бити као до сада" изјавио је директор Дидије Ломбар на конференцији за новинаре одржаној заједно са министрим рада Гзавијеом Даркосом.

Он је рекао да је циљ да се обустави овај низ самоубистава за која синдикати дјелимично криве компанију и сматрају да је до тога довело отпуштање радника и реорганизација фирме.

Министарство рада затражило је од предсједника компаније да пронађе начин да се прекине серија од 23 самоубиства која су извршена за годину и по дана.

Синдикати криве руководство, јер радници не могу да издрже проблеме на послу као и да су стрес и неизвјесност због реструктурације узроци оволиког броја самоубистава.

Ломбар је обећао да ће бити отворена бесплатна телефонска линија коју ће запослени моћи да користе како би комуницирали са психолозима изван предузећа.

Директор Телекома је додао да ће бити промијењен став према синдикатима, те да ће се са њима преговарати о свим елементима друштвеног уговора.

Француски Телеком, водећи је европски провајдер за приступ интернету и прва група мобилне телефоније у Француској и трећи у Европи под брендом "Оранж", признао је да је особље било под великим притиском да се прилагоди високо конкурентном окружењу.

Трансформисан у акционарско друштво 1996. године, Телеком је приватизован 2004. године а држава је задржала 26 одсто капитала.

Око 65 одсто садашњих запослених у Француској задржало је свој статус државних службеника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog