Društvo

Maстило: Исплата пензија неће бити доведена у питање

БАЊА ЛУКА - Директор Фонда ПИО Републике Српске Зоран Мастило изјавио је да, без обзира на тешкоће са којима се Фонд сусреће, исплата пензија и ликвидност Фонда неће бити доведени у питање.


„Одлука Управног одбора /УО/ Фонда ПИО да узме позајмицу од 30 милиона марака од свог Сектора за управљање капиталом од приватизације не може да угрози Фонд и исплату пензија нити доведе у питање његову ликвидносилост", рекао је Мастило.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС изразила је резерву на позајмицу из властитих прихода којом је Фонд ПИО РС у прошлој години намирио средства за обрачун пензија.

„Сматрамо да је оцјена ревизора ту била преоштра", казао је Мастило наглашавајући да је први пут Фонд добио позитивно мишљење ревизора на финансијске извјештаје и да се препорука ревизора односи на то да у наредном периоду Фонд не треба узимати позајмицу да надокнади недостајућа средства за обрачун пензија.

УО Фонда ПИО РС покренуо је иницијативу за измјене и допуне Закона о пензијском резервном фонду да би Фонд ПИО могао да управља и располаже тим средствима у коришћењу искључиво за текућу исплату пензија.

„Према њима би средства из резервног фонда уједно била приход Фонда ПИО РС и не бисмо имали обавезу враћања новца од позајмице. Измјене закона, ако буду усвојене, могу ретроактивно да се примјењују јер се односе на исплату пензија, односно на одлуку од општег интереса, како је то дефинисано Уставом РС", рекао је Мастило.

За исплату пензија у РС потребно је 76 милиона марака мјесечно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog