Republika Srpska

На ''ескроу'' рачуну РС 850 милиона КМ

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио да се на ''ескроу'' рачуну РС тренутно налази 850 милиона КМ.


''РС има пара, али да није дошло до аранжмана са Међународним монетарним фондом вјероватно би се дио пара са тог рачуна искористио за задржавање ликвидности и стабилност буџета и усмјерио на надокнађивање недостатка прихода од индиректних пореза'', рекао је Џомбић.

Говорећи о фискализацији, Џомбић је рекао да је поднесено око 38 000 захтјева, од укупно око 60 000 привредних субјеката.

"Процијењено је да око 10 000 тих субјеката више `нису живи`, па ће се путем фискализације урадити и процес чишћења регистра привредних субјеката. Сматрамо да укупно треба да се фискализује око 50 000 привредних субјеката, што значи да би то требало да уради њих још око 12 000'', рекао је Џомбић.

Коментаришући чињеницу да је мали број грађана пријавио порез у складу са новим Законом о порезу на непокретности, Џомбић је изразио задовољство што су се почели да прикупљати подаци и правити фискални катастар.

Он је указао на потребу да је неопходно указати општинама на њихов интерес у реализацији тог закона, јер сва средства прикупљена по основу тог закона иду општинама.

Џомбић је најавио и могућност да се до краја године ураде измјене закона и дају општинама одређене надлежности и задаци како би се убрзала примјена закона.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog