Društvo

СУд БиХ одредио притвор осумњиченима за злочине над Хрватима

САРАЈЕВО - Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Неџаду Хоџићу, Менсуру Мемићу, Џеваду Салчину и Сенаду Хакаловићу који су осумњичени за ратне злочине у Трусини код Коњица 16. априла 1993. године.


Тог дана су припадници Специјалног одреда за посебне намјене Армије БиХ под називом "Зулфикар" и припадници 45. брдске бригаде Армије БиХ "Неретвица" напали село Трусина и убили 19 цивила, а рањена су четири цивила, међу којима и дјеца од двије и четири године.

Убијена су и три војника ХВО, који су се претходно предали.

Сви осумњичени терете се за ратни злочин против цивилног становништва, а Хоџић и Мемић и за ратни злочин против ратних заробљеника.

Према образложењу Суда БиХ, притвор је одређен због постојања основане сумње да су осумњичени починили кривична дјела која им се стављају на терет, а у случају Хоџића је процијењено да постоји опасност од бјекства.

Код свих осумњичених је оцијењено да би боравком на слободи могли ометати ток кривичног поступка утицајем на свједоке или евентуалне саучеснике.

За кривично дјело за које се осумњичени терете запријећена је казна затвора од десет година или тежа казна.

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту су, по налогу Тужилаштва БиХ, 16. септембра ухапсили Хоџића, Мемића, Салчина и Хакаловића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog