Svijet

Предложен заједнички одбрамбени систем Русије и НАТО

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен заложио се данас за повезивање система антиракетне одбране САД, НАТО и Русије, али је од Москве затражио да повећа притисак на Иран како би одустао од нуклеарних амбиција.


„Наше земље и наше војске биће све осјетљивије на ракетне нападе и основни интерес НАТО и Русије јесте да се испита могућност повезивања система антиракетне одбране САД, НАТО и Русије", рекао је Расмусен у свом првом великом говору од ступања на чело Алијансе у августу ове године.

Расмусен је такође предложио разговоре са руским предсједником Дмитријем Медведевим о новој евроатлантској безбједности како Русија не би била „забринута" својом евентуалном „маргинализацијом" у Европи.

Кад је ријеч о Ирану, Расмусен очекује од Русије да се „придружи" Западу како би се извршио „максималан дипломатски и политички притисак на Иран да одустане од нуклеарних амбиција".

Москва се до сада противила увођењу оштријих санкција Ирану уколико садашњи преговори не дају резултата.

Амерички предсједник Барак Обама најавио је јуче „нови приступ" пројекту антиракетног штита у Европи, а из Москве данас стижу незваничне информације да Русија одустаје од постављања ракета у Калињинграду, руској енклави између Пољске и Литваније.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog