Društvo

Фочаци не желе селидбу Богословског факултета из свог града

ФОЧА - На посебној сједници Скупштине општине Фоча данас су одборници једногласно одбацили одлуку Српске православне цркве о измјештању Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у у Источно Сарајево.


Његово високо преовештенство митрополит Николај рекао је да одлуку о измјештању Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" није донио он већ Синод и Сабор СПЦ.

"Синод и Сабор СПЦ су се прије неколико година сагласили о потреби враћања Богословије у Сарајево, одакле је у рату протјерана", рекао је митрополит Николај.

Митрополит Николај истакао је да ће у Фочи и даље остати да дјелује Средња богословска школа "Свети Петар Сарајевски", те да нема разлога за било какву узнемиреност грађана.

Православни богословски факултет, како је потврдио владика Николај, од 10. октобра, наставиће рад у некадашњој војној касарни у Лукавици, која се налази у близини сарајевског аеродрома.

"То ће омогућити лакши долазак професора из Београда", напоменуо је митрополит Николај.

Пошто присутни одборници нису прихватили његово образложење, митрополит Николај је у пратњи професора доктора Мирка Томасовића, напустио засједање СО у Фочи.

Међу закључима фочанског парламента је и одлука да ће општина Фоча спријечити измјештање имовине изван круга Богословског факултета у Фочи, уз помоћ надлежних институција и јединица Цивилне заштите.

Скупштина је позвала грађане Фоче да се сутра, јавно, одазову потписивању петиције за останак Православног богословског факултета у овог граду, гдје дјелује од 1994. године.

Позиву су се придружила и бројна удружења и невладине организације, као што су Борачка организација, Организација породица погинулих, заробљених и несталих бораца и цивила, Савјет младих.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog