Svijet

Чеси се жале на Лисабонски споразум

ПРАГ - Група чешких сенатора намјерава да до 29. септембра уложи жалбу Уставном суду против Лисабонског споразума, тврдећи да он крњи национални суверенитет.


"Захтјеваћемо да буде размотрена усаглашеност Лисабонског споразума са чешким Уставом", рекао је један од сенатора Јиржи Оберфалцер.

Ово је други пут да сенатори из десничарске странке Грађанских демократа покрећу правну процедуру против највишег правног документа ЕУ.

Суд је одбацио њихову прву жалбу у којој је, такође, речено да Лисабонски уговор задире у независност Чешке.

Претходно су десничарски сенатори оцијенили да Лисабонски споразум представља корак ка стварању европске супердржаве.

Да би ступио на снагу Лисабонски споразум треба да ратификује свих 27 држава чланица ЕУ.

Тренутно Чешка, Ирска и Пољска још нису ратификовале споразум који би, по замисли његових аутора, требало да побољша процедуру доношења одлука у ЕУ.

Горњи дом Њемачке подржао је јуче законске измјене које су представљале посљедњу препреку за усвајање Лисабонског споразума.

Ирска је на прошлогодишњем референдуму одбацила усвајање Лисабонског споразума, а нови референдум би требало да буде одржан у октобру.

Пољски предсједник Лех Качињски изјавио је да ће потписати ратификацију споразума једино уколико га Ирска на овом референдуму подржи.

Оба дома чешког парламента су подржала Лисабонски споразум, али чешки предсједник Вацлав Клаус, као еуроскептик, одбија да га потпише.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog