Društvo

Козарска Дубица: Наставак обиљежавања одбране од Хрватске

БАЊА ЛУКА - У Козарској Дубици данас ће бити настављено обиљежавања 14. годишњице од одбране западнокрајишких општина од хрватске агресије.


Испред Тополе ужаса у Доњој Градини у 10.00 часова биће положени вијенци, док ће у 18.00 часова у сали Дома културе у Козарској Дубици бити одржана јавна трибина о одбрани западнокрајишких општина од хрватске агресије.

Обиљежавање 14. годишњице од одбране западнокрајишких општина од хрватске агресије почело је јуче, а централна манифестација планирана је за сутра у Козарској Дубици.

Његово преосвештенство епископ бањолучки Јефрема сутра у 9.30 освештаће Спомен-храм цркве Свете Петке, док ће у 10.00 часова служити свету архијерејску литургију.

Полагање цвијећа у цркви испред спомен-плоче погинулим борцима предвиђено је за 12.00 часова, обраћање званичника у 12.30, а културно-умјетнички програм и заједнички свечани ручак у 13.00 часова

Влада РС уврстила је недавно 18. септембар међу осамнаест најзначајнијих догађаја новије историје, као дан обиљежавања одбране Српске од хрватске агресије.

Сваке године домаћин централне манифестације је друга западнокрајишка општина од укупно четири које су од 18. до 20. септембра 1995. године биле на удару агресије регуларне Хрватске војске.

Према подацима Секретаријата РС за истраживање ратних злочина, у агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју четири пограничне општине Републике Српске - Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Градишке, на изузетно бруталан начин убијена су 104 цивила и војника, те причињена огромна материјална штета.

Хрватске снаге успјеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мјеста да пређу ријеку Уну - код Новог Града и Козарске Дубице и пробију граничну линију одбране.

Представници Борачке организације општине Козарска Дубица наводе да су, у само два дана трајања хрватске агресије, 18. и 19. септембра 1995. године, у овом граду од дејства нападачке артиљерије и у непосредним борбама погинула 44 лица - 32 припадника Дубичке бригаде Војске РС, али и 12 цивила, који су се случајно затекли на путу уз ријеку Уну.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на територији западнокрајишких општина РС до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog