Republika Srpska

Македонија досегла дно рецесије

СКОПЉЕ - Македонска економија достигла је дно рецесије након што је у два посљедња тромјесечја забиљежила пад бруто друштвеног производа /БДП/.


Државни завод за статистику саопштио је да је БДП у другом кварталу ове године пао за 1,4 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, што је други узастопни тромјесечни пад, након што је у првом кварталу ове године забиљежена негативна стопа раста од 0,9 одсто.

Македонски премијер Никола Груевски сматра да је економија достигла дно рецесије и да ће "почети да расте".

"Очекивали смо да трећи квартал буде бољи, свакако у зони минуса. У четвртом кварталу очекујем да изађемо из рецесије. Укупан пад ове године ће бити минус 0,6 одсто, чиме ће се Македонија сврстати у групу три земље са најмањим падом економије изазваног глобалном економском кризом", нагласио је Груевски.

Према званичној статистици, у другом тромјесечју највећи пад забиљежен је у секторима вађења руде и камена, прерађивачкој индустрији и снабдијевању елекричном енергијом, гасом и водом.

Потрошња домаћинства, која учествује у структури домаћег бруто производа са 72,8 одсто, у другом тромјесечју је опала за 3,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Македонска влада је у овој години пројектовала пад економије од 0,6 одсто, Међународни монетарни фонд предвиђа да ће Македонија бити у рецесији дубокој 2,5 одсто, а Централна банка очекује пад домаћег бруто производа од 1,8 до 2,5 одсто.

Рецесија значи смањење куповне моћи, односно још већи пад животног стандарда становништва, повећање незапослености, односно губитак радног мјеста, смањење економских активности и ликвидности компанија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog