Republika Srpska

У РС расте производња намјештаја

БАЊА ЛУКА - Производња намјештаја у Републици Српској (РС) из године у годину биљежи раст и заузима значајније мјесто у укупном извозу дрвне индустрије, чиме доприноси смањењу спољнотрговинског дефицита Српске, рекао је секретар Удружења прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник.


Шиник је додао да су, у односу на почетак године, тренутно заустављени негативни трендови у извозу намјештаја и да је дошло до опоравка ове привредне гране.

"Учешће намјештаја у извозу дрвне индустрије се сваке године повећава, што је веома позитивно. Међутим, општа економска ситуација и криза утицали су, наравно, и на дрвну индустрију, па је почетком године смањен и извоз и увоз", рекао је Шиник.

Према његовим ријечима, укупан обим производње у дрвној индустрији РС прошле године износио је више од 400 милиона КМ.

"Од тога је извоз био 283 милиона, а увоз 121 милион КМ. Домаћа дрвна индустрија је извозно оријентисана и побољшава позицију у спољнотрговинској размјени, односно побољшава дебаланс који РС има у спољнотрговинској размјени", нагласио је Шиник.

Шиник је нагласио да је највише извози у земље бивше Југославије, односно Србију, Хрватску и Словенију, а значајни извозни партнери Српске су и Италија, Њемачка, Aустрија и Француска.

Он је додао да увоз готовог намјештаја у Српску не утиче значајније на домаће произвођаче, али да се доста новца троши на увоз материјала за домаћу производњу намјештаја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog