Republika Srpska

Јелашић: Отпуштања државних службеника нису довољна

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић изјавио је да ће отпуштање државних службеника донијети уштеду буџету од десет до 12 милијарди динара /око 106.658.145 евра до 127.984.900 евра/, што је представља добар почетак, али и трећину неопходних уштеда.


Он је рекао да, према приједлогу Међународног монетарног фонда /ММФ/, дефицит буџета Србије за 2010. годину не би требало да премаши 3,5 одсто бруто домаћег производа /БДП/, што значи да је неопходно уштедити између 30 и 40 милијарди динара /око 319.893.850 евра и 426.447.054 евра/.

Јелашић је додао да је најављено смањивање броја државних службеника добар почетак, али да су потребне додатне уштеде или додатни приходи, уколико је прелиминарни договор да се дефицит спусти на 3,5 одсто БДП.

"Ако се одустало од повећања пореза на додату вредност, онда би алтернатива могли да буду други порески приходи", рекао је Јелашић.

Он је оцијенио да ће договор са ММФ-ом сигурно бити постигнут и изразио наду да ће преговарачи Србије наредних пет недјеља ефикасно искористити да се преговори успјешно окончају у кратком року.

"Уколико до краја октобра буде постигнут договор са ММФ-ом, Влади предстоји тежак задатак да сва обећања реализује у пракси, јер то је предуслов за повлачење друге и треће рате стенд-бај аранжмана", рекао је Јелашић.

Он је навео да су ове године издвајања за инвестиције из буџета била знатно испод планираног нивоа и да то није добро, утолико прије што је дио средстава који је требало усмјерити у инвестиције отишао у потрошњу, али је додао да је то реалност Србије и да би се слично понашао да је на мјесту министра финансија.

Према његовим ријечима, такво понашање, посматрано на средњи и дуги рок, веома је лош избор, јер указује да дефицит у буџету није направљен због инвестиција, него због потрошње коју не прате одговарајући приходи.

"Ако би се тај тренд наставио сигурно бисмо се већ за три до четири године суочили са проблемом отплате не само кредита, већ и камата", рекао је Јелашић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog