Društvo

Завршен Храм Светог мученика Вукашина из Клепаца

НЕВЕСИЊЕ - У селу Придворци код Невесиња сутра ће бити организована свечаност поводом завршетка изградње православног храма посвећеног Светом мученику Вукашину, који је мученичком смрћу скончао у логору Јасеновац у Другом свјетском рату.


У новосаграђеном храму биће служена Света литургија, а потом ће у црквеној порти бити одржан велики народни сабор.

Темеље цркве освештао је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије 28. маја 2006. године, а храм, у који је уложено око 200.000 КМ, изграђен је захваљујући ангажовању мјештана и бројним донацијама. Још је преостало да се уреди порта храма.

Ово је први храм Српске православне цркве /СПЦ/ који је посвећен Светом мученику Вукашину, којем народ овог краја указује велико поштовање.

Свети мученик Вукашин /Вукашин Мандрапа/ рођен је у херцеговачком селу Клепци код Чапљине.

Почетком Другог свјетског рата усташе су га са осталим Србима из тог краја одвеле у злогласни Јасеновац. Послије ужасних дана мучења, доведен је пред усташу који је требало да изврши егзекуцију и који је рекао да ће му поштедјети живот, ако гласно викне: "Живео поглавник Анте Павелић!".

Вукашин је мирно одговорио: "Само ти, дијете, ради свој посао". Усташа му је одрезао уво и поновио свој захтјев, а Вукашин је поновио свој одговор.

Пошто му је одсјекао и друго уво и нос и унаказио лице, дошао је ред и на језик. Послије зликовачких ријечи да ускликне поглавнику, Вукашин је смирено поновио: "Само ти, дијете, ради свој посао"!

У житију Светог мученика Вукашина помиње се да је усташа који га је убио убрзо полудио.

На редовном засједању Светог архијерејског сабора СПЦ 1998. године Вукашин из Клепаца је као исповједник унесен у Именослов СПЦ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog