Sport

Тео одвео Србију на финални мегдан са Шпанијом

КАТОВИЦЕ - Кошаркаши Србије побиједили су послије продужетка Словенију 96:92 (11:19, 24:26, 21:12, 23:22, 17:13) и пласирали се у финале Европског првенства први пут од кад играју под својим (правим) именом!


Послије велике борбе и преокрета у другом полувремену најмлађи тим на првенству сјајно је одиграо у завршници и продужетку и предвођен фантастичним Милошем Теодосићем (32 поена) побиједио Словенију од које је изгубио у групи. Одлични центри Крстић и Перовић убацили су по 18 поена. Србија ће у великом финалу у недељу (21:15х) играти против Шпаније.

Најбољи играч код Словеније био је Еразем Лорбек који је забиљежио дабл-дабл са 25 поена и десет скокова, али је последњих десет минута меча провео на клупи због пет личних грешака. Његов брат Домен убацио је 22 поена, а Боштјан Нахбар 18.

Меч који је почео веома снажном игром у одбрани оба тима боље је отворила Србија која је искористила неколико грешака Словенаца у нападу и повела 6:2. Међутим, у другом делу периода игра 'Орлова' у нападу није била на нивоу па су се Словенци вратили и серијом 13:0 дошли до 15:6.

Србија се до краја периода ипак успјела приближити ривалу кошевима са линије слободних бацања али је због лошег шута из игре (3/14) и даље била у заостатку па су Словенци четвртину добили (19:11).

Прикључак Србије је и у наставку одржавао Перовић који је почетком другог периода погоди три пута из рекета и постао први играч са довцифреним бројем поена на утакмици (11).

Србија је много боље играла у другом периоду али са очајним шутем за три поена (прва тројка тек из деветог покушаја) није успјела да се приближи на мање од шест поена Словенији која је неколико пута имала два плус један ситуације у приликом кошева. Половином периода догодила се и једна дискутабилна ситуација када су субије признале тројку Лорбеку иако је време предвиђено за напад вероватно истекло.

До краја периода Словенија је икористила велики број прекршаја наших играча и са чак 20 поена са линије слободних бацања (20/21) отишла на одмор са десет поена предности (45:35).
Србија у другом полувремену почиње много боље да игра одбрану, неколико пута зауставље напад Словенија али то није довољно добро испратио напад.

Само што су 'Орлови' пришли на седам поена предности Словенци постижу две тројке (код једне је играч под кошем пипнуо лопту, а код друге Лакович је вероватно направио кораке прије асистенције). Дуда Ивковић се жалио судијама (Хуан Артеага - Шпанија, Сретен Радовић -Хрватска, Томас Јасевичиус - Литванија) али је само зарадио техничку грешку, па је Словенија поново била на +11.

То је био крај Словеније, јер су се Срби тргли, наставили са добром одбраном и мини серијом 8:0 (тројка Величковића, друга на утакмици за Србију) смањили заостатак на 52:49.

Крајем периода Словенија улази у проблеме са личним грешкама (Лорбек и Нахбар по четири). Много мањи број слободних бацања омогућио је нашим кошаркашима да, пошто су мало и шут поправили, приђу Словенцима на само поен заостатка (57:56).


У другом минуту четврте четвртине Србија коначно долази до предности са две тројке Теодосића за 62:58.

У веома узбудљивом наставку са малим бројем поена и доста грешака на обе стране Србија је једно време контролисла игру, али је Словенија, иако је остала без Лорбека због пет личних, искористила неколико брзоплетих напада 'Орлова' и поново повела са 72:69. Словенци су наставили да одржавају предност и поред проблема у нападу.

У последња два минута замало су одлучили утакмицу са три везане тројке (Јагодник из скоро немугуће ситуације), али је фантастични Теодосић са четири поена са слободних бацања и тројком у самом финишу изборио продужетак.

Србија је продужетак отворила фантастично, и за разлику од меча са Турском, постигла седам везаних поена за 86:79. Два пута је погадио Крстић а Трипковић је коначно погодио за три поена. Прве кошеве Словенија је постигла са линије слободних бацања, али је у само 60 секунди постигла пет поена.

Последња два минута Теодосић је једини од српских кошаркаша играо на нивоу и одржао Србију у предности са двије тројке, али је Јака Лакович на 12 секунди прије краја вратио једну тројку и смањио на само један поен заостатка.

У пенал завршници Теодосић је поново погодио два слободна бацања, а после само једног поготка Удриха, Новица Величковић хвата лопту у скоку и добија фаул. Нови играч Реал Мадрида погађа оба слободна бацања и доноси Србији прво финале откад наступа као самостална земљa.

У великом финалу у недељу Србија ће играти против Шпаније која је лако побиједила Грчку у првом полуфиналу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog