Svijet

Гејтс (није Бил): Не чинимо уступак Русији

ЛОНДОН - Амерички секретар одбране Роберт Гејтс одбацио је тврдње да је одлука да се одустане од ракетног распоређивања у централној Европи уступак Русији.


Гејтс у ауторском тексту у "Њујорк тајмсу" истиче да руски став "није играо улогу" у његовим препорукама америчком предсједнику Бараку Обами да одустане од тог плана.

Он је додао да је циљ био ухватити се у коштац са потенцијалним пријетњама Ирана и да ће нови систем бити у стању да пружи такву одбрану много раније и ефикасније.

Према првобитном плану, САД потписале су споразум са Пољском у августу 2008. године о постављању 10 ракетних пресретача у бази у близини Балтичког мора, а са Чешком о изградњи радарске станице на њеној територији.

Русија, која је овај план одувијек видјела као пријетњу, поздравила је одлуку аемричког предсједника.

У конзервативним круговима САД честе су критике на рачун те одлуке.

Гејтс, републиканац који је био секретар одбране и у посљедњем мандату предсједника Џорџа Буша, рекао је да је ракетни одбрамбени план који је понуђен крајем 2006. године у то вријеме био најбољи план заснован на тадашњој технологији и процјенама пријетњи.

Он је додао да систем, који се заснива на ракетама дугог домета, не би био инсталиран прије 2017. године и да ће нови систем који је најавио Обама пружити бољу заштиту.

Гејтс је истакао да ће нови систем, који ће користити престретаче и на копну и на мору, бити много флексибилнији у прилагођавању новим пријетњама.

"Ријеч је о ефикаснијој одбрани уколико непријатељ испали много ракета у исто вријеме, што је вјероватан напад ако се зна да Иран наставља да развија и распоређује велики број наоружања кратког и средњег домета", рекао је Гејтс.

Он је одбацио идеју да је противљење Русије првобитном ракетном плану играло неку улогу у промјени политике.

"Имајући у виду руски негативан став према америчкој ракетној одбрани у Европи, уколико Москва прихвати овај нови план то ће бити неочекивана, али добродошла промјена њихове политике", сматра Гејтс.

Он је оцијенио да је одлука америчког предсједника Барака Обаме "прагматична" критикујући упорне присталице првобитног ракетног одбрамбеног плана који је био неефикасан, прескуп и који се није могао практично примјенити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog