Svijet

Њујорк: Највеће "Дајмо шансу миру" икада

ЊУЈОРК - Међународни дан мира биће сутра обиљежен највећом и најсвеобухватнијом прославом до сада, која ће широм свијета бити истовремено емитована на интернету, радију и телевизији.


„Поводом овог Међународног дана мира имам једну једноставну поруку за све која гласи: морамо се разоружати, морамо имати мир. Апелујем на све људе широм свијета да нам се придруже у овом настојању. Подржите Уједињене нације и дајте свој допринос миру", поручио је генерални секретар УН Бан Ки-мун поводом Међународног дана мира.

У директном преносу прославе на интернету који ће трајати 24 сата, биће емитовани порука генералног секретара Бана поводом овог празника, као и интервјуи са садашњим и бившим високим званичницима УН.

У прослави ће учествовати и познати гласници мира УН као што су холивудски глумци Џорџ Клуни, Анђелина Џоли, Џад Ло, Мајкл Даглас, Шарлиз Терон, пјевачи Ени Ленокс, Пол Макартни и многи други.

Дан мира је установљен 1981, а први пут је обиљежен наредне године, но своју суштинску улогу добио је тек 2001, када је Генерална скупштина УН посебном резолуцијом, прогласила Међународни дан мира.

Том резолуцијом су све земље и народи, људи свих узраста и из свих друштвених слојева, позвани да славе мир и дају свој допринос да мир завлада свијетом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog