Svijet

ЦИА: Обама, не прогањај нас више

ВАШИНГТОН - Бивши директори Централне обавјештајне службе позвали су америчког предсједника Барака Обаму да прекине истрагу против агената те службе о употреби прекомјерне силе током испитивања осумњичених за тероризам у вријеме владавине Џорџа Буша.


Седам бивших директора у писму Обами упозоравају да би таква истрага могла да обесхрабри службенике обавјештајних агенција да предузму ризике како би заштитили земљу, као и да онемогући владе страних земаља да сарађују са САД.

"То би, такође, могло да утиче да агенти других земаља престану да сарађују у погледу достављања повјерљивих информација у вези са могућим терористичким нападима и антитерористичкој борби. Заправо, обећања о тајности више неће бити поуздана када долазе од ЦИА", наводе потписници писма.

Бивши директори ЦИА су нагласили да је Министарство правде раније већ провјеравало наводе о прекомјерној употреби силе против осумњичених за тероризам.

"Одлука министра правде Ерика Холдера да поново отвори истрагу ствара атмосферу сталне опасности за оне које ово министарство није раније жељело да истражује", наводи се у писму.

Писмо су потписали Џон Дојч, Портер Гос, Мајкл Хејден, Џејмс Шлезингер, Џорџ Тенет, Вилијем Вебстер и Џејмс Вузли, али не и садашњи директор ЦИА Леон Панета, иако се противи отварању истраге.

Министар правде САД Ерик Холдер именовао је прошлог мјесеца тужиоца Џона Дурама да спроведе истрагу о томе да ли је особље ЦИА кршило законе током испитивања осумњичених за тероризам.

Холдеров представник за медије Марк Милер рекао је да је одлука министра правде да нареди прелиминарну истрагу о том питању донијета у складу са његовом дужношћу да испита чињенице и слиједи закон.

Обама је рекао да жели да гледа даље од Бушове администрације, коју су групе за заштиту људских права оптуживале за прибјегавање тортури приликом испитивања осумњичених за тероризам, што је у супротности са америчким и међународним правом.

Амерички дневник "Вашингтон пост", позивајући се на два извора, извјестио је у петак да ће истрага Министарства правде обухватити мали број случајева, укључујући случај једног Авганистанца који је умро у тајном затвору ЦИА у Авганистану прије седам година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog