Svijet

У Хавани највећи концерт на отвореном од револуције

ХАВАНА - Хавана се припрема за највећи концерт на отвореном од револуције 1959. године, на коме ће учествовати 15 најпознатијих извођача Латинске Америке, Шпаније и Кубе.


Очекује се да ће вечерашњи концерт пратити стотине хиљада Кубанаца на Тргу Револуције у Хавани.

Колумбијски пјевач Хуанес, који је организатор концерта, већ је добио више пријетњу смрћу од противника кубанског режима који живе у Мајамију, али су га подржали кубански дисиденти у Куби.

Више до 20 познатих кубанских дисидената, који су у затвору од 2003. године, подржали су концерт почетком овог мјесеца.

Иако критичари тврде да Хуанес овим подржава комунистички систем Кубе дисиденти кажу да је концерт, под називом "Мир без граница", шанса за помирење.

На паузи током проба Хуанес је рекао да је суштина концерта мир и толеранција, а не политика.

"Ово је порука мира, не само за Кубу већ цијели регион", рекао је Хуанес, додајући да припреме за концерт нису биле нимало лаке, али да су све препреке савладане.

Концерт ће се одржати на чувеном Тргу Револуције на коме се налази велика метална скулптура главе револуционара Че Геваре.

На овом тргу бивши кубански предсједник Фидел Кастро држао је својевремено петосатне говоре, а на истом мјесту некадашњи папа Јован Павле Други одржао је историјску мису на отвореном 1998. године.

На концетру ће учествовати нека од највећих имена шпанске и латино музике које Куба није могла сањати да ће видјети.

Међу учесницима су, осим Хуанеса, шпански пјевач и глумац Мигел Бозе, пјевачица Олга Тањон из Порторика, као и кубански извођачи Силвио Родригез и група Лос Ван Ван.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog