Svijet

Пападнреу: Побољшаћемо односе са Турском

АТИНА - Лидер грчких социјалиста Јоргос Папандреу изјавио је да ће покушати да побољша односе са Турском, ако његова опозициона партија ПАСОК побиједи на ванредним парламентарним изборима, 4. октобра.


Папандреу је истакао да Анкара мора да поштује правила ЕУ како би добила позитиван извјештај из Брисела у децембру, али је указао да су се последњих година „десили одређени проблеми у билатералним односима" Грчке и Турске који би могли да утичу на шансе Анкаре што се тиче уласка у ЕУ.

Грчка жели да види да Турска преузима озбиљне кораке по питањима, као што су поштовање граница и суверенитета, као и да поштује правила ЕУ, казао је Папандреу, који је био министар спољних послова Грчке крајем 90-их година.

„У супротном, све виси у ваздуху. Они знају да сам пријатељ и да сам веома напорно радио на одржавању односа, али такође знају да сам овде да бих заштитио наша права", нагласио је Папандреу.

Побољшање односа Грчке и Турске довело би, према оцјени Папандреуа, до смањења војне потрошње и веће сарадње у региону.

Папандреу је рекао да је за оживљавање грчке економије неопходно спровести фискалне стимулансе којима би се помогли сиромашни грађани и средња класа, као и мала и средња предузећа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog