Svijet

Унеско без генералног директора и након трећег круга гласања

ПАРИЗ - Извршни одбор Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) ни у трећој рунди гласања није успио да изабере новог генералног директора, објављено је на сајту ове организације.


Фаворит, министар културе Египта Фарук Хосни, кога јеврејске организације и интелектуалци оптужују за антисемитизам, добио је у јучерашњем гласању 25 од неопходних 30 гласова Извршног одбора УНЕСКО, који има 58 земаља-чланица, рекао је један дипломата на којег се позивају свјетске новинске агенције.

У другој рунди гласања, која је одржана у петак, Хосни је добио 23 гласа, европска комесарка за спољне послове Бенита Фереро-Валднер девет, амбасадорка Бугарске у Паризу Ирина Бокова оса гласова, колико и дипломата Ивон Баки из Еквадора, пренијела је италијанска агенција АНСА.

Бенин, Литванија, Руска Федерација и Танзанија повукли су своје кандидате прије треће рунде, а четврта рунда гласања заказана је за сутра у сједишту Унеска у Паризу.

Ако буде неопходно да Извршни одбор гласа и пети пут, број кандидата мора да буде сведен на два.

Хоснијеве присталице сматрају да ће египатски министар, кога називају „човјеком мира", као нови генерални директор Унеска допринети побољшању односа с муслиманским земљама.

Хосни је, наиме, у мају рекао у египатском парламенту да би „запалио израелске књиге када би их нашао у библиотекама у Египту", али је касније рекао да је та изјава истргнута из контекста.

Хосни је објаснио да је мислио само на израелске књиге које вријеђају ислам.

Египар је једна од ријетких муслиманских и арапских земаља које имају дипломатске односе са Израелом.

Досадашњи генерални директор УНЕСКО Јапанца Коићиро Мацура налазио се на челу те специјалнизоване агенције свјетске организације од 1999. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog