Republika Srpska

Палма у Јагодини договара елекртификацију Конга

ЈАГОДИНА - Предсjедник Јединствене Србије и градоначелник Јагодине, Драган Марковић Палма у Јагодини је примио политичко-привредну делегацију Демократске Републике Конго, коју је предводио први савjетник предсjедника, Клемент Мубиаи Нкашама.


„Циљ нашег доласка у Јагодину и уопште у Србију је успостављање сарадње прије свега на енергетском плану, односно да Србија својим потенцијалима помогне електрифакацију Конга, јер у нашој држави, која има 65 милиона становника, 88 одсто људи нема струју и мислимо да је то велико тржиште за српске произвођаче електро материјала свих врста", изјавио је Нкашама, а преноси јагодинска телевизија Палма плус.

Градоначелник Јагодине је поручио званичнику Конга да ће, имајући у виду да је Демократска Република Конго трећа по величини држава на афричком континенту и велико тржиште у области енергетике, тражити од предсједника Бориса Тадића и шефа дипломатије Вука Јеремића да Србија отвори амбасаду у Киншаси, „како би наши привредници имали подршку у тој афричкој земљи".

Марковић је подсјетио да Конго није признао независност Косова, „што је разлог више за отварање амбасаде".

Нкашама је истакао да Конго „никада неће признати независност Косова, јер је у ближој и даљој историји, имао сличне проблеме као Србија".

Марковић је, такође, предложио повезивање Јагодине са градовима у Конгу, престоницом Киншасом и Бразавилеом, чији градоначелник ће ове недеље бити гост Јагодине.

Данашњем састанку у Јагодини присуствовали су и директор Дирекције за дистрибуцију електричне енергије ЕПС, Животије Јовановић и потпредсједник Уније послодаваца Србије, Миодраг Николић Феман, који је иницирао овај састанак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog