Svijet

Албанци против Енциклопедије Македоније

СКОПЉЕ - Политичке странке и организације Албанаца у Македонији затражиле су повлачење нове енциклопедије Македонске академије наука и уметности, незадовољни начином на који су у њој приказани Албанци.


У Македонској енциклопедији, објављеној у четвртак, пише да су се Албанци на простор Македоније доселили углавном после 16. века, да су познати и као Арбанаси, Арнаути или Шиптари (Планинци).

Наводи се, такође, да су амерички и британски специјалци обучавали албанску екстремистичку организацију ОНА у конфликтној 2001. години и да је њен некадашњи лидер Али Ахмети контроверзна личност која је била оптужена за ратне злочине.

У албанским реакцијама се наводи да је та публикација тенденциозна и да не одсликава реалност свих народа, посебно албанског у Македонији.

Посланик владајуће албанске странке Демократске уније за Европску интеграцију Џевад Адеми је за РСЕ у Скопљу изјавио да тражи повлачење публикације и најавио судске поступке против Македонске академије наука и умјетности и аутора Енциклопедије код домаћих и страних судова.

„Ако је Влада, преко Министарства културе спонзор, мора да затражи повлачење ове публикације", изјавио је Адеми за РСЕ.

Остале албанске странке су, такође, изнијеле исте захтеве уз оцене да је публикација увредљива за Албанце.

Према македонским медијима, Енциклопедија је продата у рекордном року.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog