Republika Srpska

Банке знатно смањиле кредитне активности у БиХ

БАЊА ЛУКА - Банке су знатно смањиле кредитне активности у БиХ, о чему говори податак да је кредитни раст у јулу смањен са некадашњих 27 на свега четири посто, а да су средства преко обавезне резерве достигла чак 1,6 милијарди КМ, рекао је гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.


Према његовим ријечима, банкарски сектор у БиХ је одговорио свом задатку када је испунио све захтјеве за исплату новца клијентима крајем прошле године, али је забрињавајуће што банке и даље послују са резервом и не упуштају се у јаче инвестирање.

„То није добар знак, јер та средства не иду привреди и грађанима. Из овога је видљива промјена њиховог понашања, редукција кредитних активности и строжа процјена ризика. Очигледно да комерцијалне банке још не сматрају да је дошло вријеме за јаче инвестирање мада ми покушавамо да их у томе охрабримо", упозорио је Козарић.

Према његовим ријечима, у јеку финансијске кризе из банкарских канала повучено је око 800 милиона КМ депозита, али је одмах потом око 200 милиона враћено.

„Банкарски сектор издржао је тест и показао да се ова ситуација разликовала од оне из деведесетих година прошлог вијека кад су грађани остали без својих штедних улога", истакао је Козарић.

На крају јула ове године укупни депозити износили су 12,07 милијарди КМ и за око 132 милиона су већи у односу на крај 2008. године. Такође, од почетка године депозити становништва су повећани за око 116 милиона и сада износе 5,32 милијарде КМ.
Говорећи о каматама Козарић је истакао да оне у посљедње вријеме падају, али стидљиво и не у мјери у којој се то очекивало.

Он је нагласио да је изузетно важно што је у Бечу са шест банака мајки које послују и у БиХ постигнут договор да остану на нивоу капитализације од 31. децембра 2008. године и да наставе кредитне активности, као и кредитни аранжман с ММФ-ом који омогућава владама да покрију дефиците због пада јавних прихода од 16 посто на нивоу БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog