Republika Srpska

Увоз вина пет пута већи од извоза

БАЊА ЛУКА - Увоз вина у БиХ је готово пет пута већи него извоз, подаци су Привредне коморе Федерације БиХ.


У прошлој години из БиХ је извезено око 2.500 тона овог пића вриједности око шест милиона КМ, док је у истом периоду увезено више од 11.000 тона вина вриједног преко 35 милиона КМ.

Виноградари као највећи проблем у томе истичу непостојање референтних лабораторија и слабе подстицаје државе приликом изовоза.

„Дешава се да, рецимо, приликом извоза вина на границама обарају квалитет вина за двије класе јер ми га извозимо под врхунско, а они га декларишу као квалитетно тако да се не исплати", рекао је координатор послова Сектора пољопривреде у Привредној комори ФБиХ, Ивица Барбарић.

Барбарић истиче да на тржишту БиХ укупна заступљеност домаћег вина износи око 25 одсто, али да радује чињеница да постоји тенденција раста засађених површина винограда јер је само у прошлој години засађено око 176 хектара.

Виноградари кажу да упркос њиховом труду и даље изостаје подстицај државе приликом извоза.

На тржишту БиХ поред вина из Европе могу се наћи и вина из Чилеа, Аргентине па чак и из Аустралије, а њихова цијена је сразмјерно квалитету далеко виша него вина произведених у БиХ.

У Удружењу винара ФБиХ кажу да је потребна боља промоција домаћих вина и организован пласман на страна трижишта, која су поприлично затворена за стране производе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog