Republika Srpska

Божић: Повезујемо брокерске куће из Српске и Грчке

БАЊА ЛУКА - Директор Бањолучкеберзе Милан Божић оцијенио је да је сарадња ове са Атинском берзом на врло високом нивоу и да се тренутно ради на повезивању брокерских кућа из Републике Српске и Грчке.


"У оквиру овог пројекта укључене су и берзе из Србије, Македоније, Кипра, Јордана и Египа, с циљем повезивања инвестиционих заједница у овим земљама како би се омогућио лакши проток капитала", рекао је Божић поводом одржавања семинара организованог у оквиру заједничког пројекта Атинске и Бањолучке берзе "Икс-нет".

Он је појаснио да је овај семинар дио тог пројекта с циљем презентације одређених знања стечених на грчком тржишту капитала и која ће бити корисна за брокерске куће из РС.

Божић је додао да је у оквиру пројекта планирана и посјета брокерских кућа из Српске Грчкој.

Према његовим ријечима, крајњи циљ поменутог пројекта је омогући брокерским кућама да директно дају налоге једна другој путем инфраструктуре која ће се креирати у наредно вријеме.

"То значи да ће инвеститори из РС моћи врло лако посредством повезаних брокерских кућа да инвестирају и при томе ће моћи бити обезбјеђена већа количина информација које ће олакшати доношење инвестиционих одлука", рекао је Божић.

Представник Атинске берзе, групе из Солуна, Цацос Манис рекао је да сврха овог семинара је да се размјене идеје о одређеним аспектима о томе каква је грчка пракса у управљању порфељима, односи са инвеститорима у реаговању компанија за на захтјеве инвеститора.

Он је рекао да је то посебно битно јер циљ овог пројекта да успостави одређену инфраструктуру за регионално тржиште, гдје компаније морају знати шта желе регионални инвеститори, које су њихове потребе, захтјеви и очекивања.

Манис је навео да ће на семинару представници Атинске берзе објаснити и аспекте корпоративног управљања, односно како се у грчкој имплеметирају стандарди корпоративног управљања и на којем је оно нивоу.

Семинар ће трајати до 24. септембра на на њему ће бити обрађене теме везане за управљање портфељом, корпоративно управљање, односи са инвеститорима, као и техничка и фундаментална цијена акција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog