Republika Srpska

Електропренос БиХ ће тешко опстати

БАЊА ЛУКА - Компанија "Електропренос БиХ" ће, у недостатку договора о приоритетима инвестирања у електроенергетске капацитете, тешко опстати у земљи са два центра одлучивања и интереса у Сарајеву и Бањој Луци, рекао је предсједник Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске, Душан Врховац.


Врховац је истакао да је и приликом оснивања ове компаније упозоравао на њену неодрживост, рекавши да је недопустиво игнорисање потреба бањолучког региона за изградњом неопходног 400 киловолтног далековода према Европи.

''Покушај стварања јединствене компаније није успио. Да су поштовани принципи аутономије ентитета у области електропреноса, нарочито о питањима одлучивања, развоја и инвестиција, могло је доћи до успјеха'', рекао је Врховац.

Он је нагласио да су занемарена права малих акционара, када је ријеч о имовини "Електропреноса БиХ", истичући да су многи акционари имали дио власништва над имовином која је сада наводно у власништву те компаније.

Врховац је нагласио да је закон о електропреносу одавно требало да буде измијењен, јер је у оваквој форми не може заживјети у пракси, те истакао да је ван памети да високи представник намеће рјешења у инвестиционо-развојној и техничко-развојној компоненти.

Он је оцијенио да је имовина Брчког у саставу ''Електропреноса БиХ'' по свему судећи незнатна да би се о њој полемисало, те да се иза свега, највјероватније, крије покушај уцјењивања РС.

Супервизор за Брчко Рафи Грегоријан донио је 19. септембра налог којим ће у случају било каквог поступања које има за циљ подјелу, ликвидацију или онемогућавање ''Електропреноса БиХ'' да функционише као правно лице, имовина те компаније која се налази у Брчком и даље припадати само тој компанији, осим уколико компанија престане постојати као правно лице. У том случају, имовина компаније у Брчком аутоматски ће се сматрати имовином дистрикта.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog