Politika

РАК већ годину дана ради незаконито

БАЊА ЛУКА - Савјет Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ већ годину функционише и доноси одлуке у некомплетном саставу са шест умјесто седам чланова.


Такво стање је од октобра 2008. године кад је преминуо члан Савјета Бранислав Божић, након чега још није попуњено мјесто за члана из реда хрватског народа. Од тада до данас Савјет РAК практично ради и усваја одлуке из ове области незаконито, јер према Закону о комуникацијама БиХ, Савјет РАК треба да има седам чланова.

У РAК-у кажу да су одмах послије Божићеве смрти покренули иницијативу за именовање новог члана Савјета РАК и да су овај захтјев упутили Савјету министара БиХ.

"Није никада одговорено на овај захтјев, што значи да за детаљан одговор на ова питања треба контактирати са Комисијом за кадровска питања Савјета министара БиХ", рекла је портпарол РАК Aмела Одобашић.

Осим овог проблема, у техничком мандату Савјета РАК је уочен и потпуни и незаконити ентитетски дебаланс, јер се на челним позицијама у агенцији, предсједавајућег и потпредсједавајућег Савјета РАК, као и генералног директора, налазе људи из Федерације БиХ, с тим што предсједавајући Савјета РАК Невен Томић не живи у БиХ.

Савјет министара БиХ на једној од сљедећих сједница треба да одлучи да ли ће бити расписан нови конкурс за седам чланова Савјета РАК.

Парламент БиХ недавно је оборио листу од седам кандидата за Савјет РАК коју је Савјет министара БиХ једногласно усвојио.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog