Nauka

Математичка формула за ниво ризика од инфаркта

БЕОГРАД - Љекари у Србији развили су методу утврђивања да ли код пацијента постоји ризик од инфаркта или изненадне смрти и то помоћу математичких формула.


У Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" у Београду већ 10 година усавршавају методу и раде анализе пацијентима који су доживјели инфаркт, а направили су и свој софтвер за израчунавање ризика од инфаркта.

Кардиолози из овог центра прошле године доказали су да је методологија "математичка анализа биолошких сигнала" прецизна и за то су добили престижну награду пољског Удружења кардиолога.

"У основи методологије је математичка анализа биолошких сигнала. На тај начин сазнајемо све што се догађа у људском телу. У последњих 10 година направљен је продор у тој области и математичка анализа је постала кључна у кардиологији", каже шеф неурокардиолошке лабораторије у КБЦ "Бежанијска коса" Бранислав Миловановић.

Лабораторија, на чијем је челу Миловановић, постала је тако позната и јединствена у свијету, јер се у њој баве такозваном "неинвазивном кардиологијом".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog