Republika Srpska

Смањен обим радова у грађевинарству ФБиХ

БАЊА ЛУКА - Мањи обим посла, пад продаје станова и пословних простора, те проблеми са неплаћањем главни су разлози за смањени обим радова у грађевинарству Федерације БиХ.


Према подацима Федералног завода за статистику, вриједност извршених грађевинских радова у јулу је пала за 26 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Вриједност извршених радова је 39,4 милиона КМ, од чега на изградњу и уређење зграда отпада 43,9 одсто, а на остале грађевине 56,1 проценат.

Директор "Гипрома" из Тузле Салих Шабовић рекао је да је највећи проблем отежана наплата од инвеститора за извршене радове, инвеститори теже улазе у нове пројекте, а да је истовремено ослабила продаја станова и пословних простора.

Према његовим ријечима, купци очекују снижење цијена до којег сигурно неће доћи.

Директор фирме "Ин" из Сарајева Недим Чехајић наглашава да је синдром неплаћања нарочито изражен код градње која се финансира буџетским новцем.

Према његовим ријечима, послије рата установљена је пракса градње објеката, а да финансијска конструкција није затворена, тако да сада кад је криза и кад новца нема, буџетска издвајања бивају пролонгирана на неодређено вријеме, а све то успорава градњу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog