Politika

На прољеће коначна подјела амбасада СФРЈ

БЕОГРАД - На наредном састанку Сталног мјештовитог комитета за сукцесију имовине бивше СФРЈ на прољеће биће расподијељена сва 123 дипломатско-конзуларна представништва некадашње државе, од којих се 67 налази у земљама Организације за економску сарадњу и развој /ОЕЦД/.


До сада су расподијељене 44 амбасаде и конзулата, али је захтјев Србије да се за шест мјесеци у Сарајеву поново размотри подјела свих конзуларно-дипломатских представништава.

Државни секретар у Министарству финансија Србије и члан српске преговарачке делегације Слободан Илић навео је да је прошлонедјељни састанак у Београду Сталног мјешовитог комитета био први пут у знаку потребе за компромисом и донесен је и низ препорука које би могле да олакшају пут до коначне расподјеле имовине.

Први пут је, како је навео, договорено оснивање Комитета за расподјелу имовине, који би се бавио припремом конкретних приједлога за сукцесију, као и да све земље сукцесори припреме документацију о имовини коју су посједовали или имали у дугорочном закупу закључно са 31. децембром 1999. године.

Када је у питању имовина приватних лица и фирми, државе сукцесори договориле су се да до сљедећег састанка не ураде ништа што би враћање имовине учинило непроводивим.

"Констатовали смо да се враћање ове имовине не врши у великом броју случајева и да је најбоље да државе потписују билатералне споразуме како би што пре дошле до конкретних решења", каже Илић.

Наредни домаћин сусрета сукцесора биће БиХ.

ОЕЦД је међународна међувладина економска организација која има готов 30 чланица, међу којима су Аустралија, Аустрија, Белгија, Канада, Чешка, Данска, Финска, Француска, Њемачка, Грчка, Исланд, Ирска, Италија, Кореја, Луксембург, Мађарска, Мексико, Холандија, Нови Зеланд, Норвешка, Пољска, Португалија, Словачка, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Турска, Велика Британија и САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog