Republika Srpska

Варијације у цијенама између кантона до 80 одсто

БАЊА ЛУКА - У Федерацији БиХ цијене појединих артикала варирају и до 80 одсто од кантона до кантона, док стручњаци то објашњавају регионалним монополима, трговачким политикама, те прекограничном куповином.


Према статистици Министарства трговине ФБиХ за август, цијена брашна тип 500 у Средњобосанском кантону износила је 0,85 КМ, а у Ливањском 1,27 КМ, у коме је истовремено хљеб најјефтинији и износи 1,33 КМ, а најскупљи је у Зеничко-добојском са цијеном од 2,38 КМ.

Експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран наводи да је близина границе глави разлог што су цијене у Посавском и Ливањском кантону више него у унутрашњости, додајући да због много купаца из Хрватске, трговци жртвују домаће становништо подизањем цијена.

Према његовим рјечима, трговачки ланци, посебно страни, у прилици су да диктирају цијене, а то раде тако што мијењају услове за излагање поједине робе на полицама, а што често резултира њеним поскупљењем.

Гавран наводи да је и све више фактора који спадају у ванекономске домене, а о чему се јавно не говори нити има анализа.

Секретар Удружења за заштиту потрошача у БиХ Месуд Лакота наводи да регионални лобији, који поклапају одређена подручја, један су од главних разлога за разлике у цијенама, додајући да је ту и неуређено тржиште које одговара свима осим потрошачима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog