Društvo

Партизански злочини под истрагом

БЕОГРАД - Партизански команданти и челници бивше комунистичке полиције Озна однедавно су под истрагом српског Тужилаштва за ратне злочине Србије због стријељања Београђана крајем октобра 1944. године на мјесту гдје се сада налазе стадиони Фудбалског клуба /ФК/ "Обилић" и код Топчидерске звезде на Дедињу.


Тужилаштво за ратне злочине ускоро ће окончати и истрагу против припадника Озне осумњичених за стријељање цивила у Зајечару.

Према извору блиском истрази, код стадиона ФК "Графичар" стријељано је најмање 40 цивила из тадашњег Дванаестог београдског кварта, који су чинили дијелови Дедиња и Сењака.

Истражује се и стријељање цивила из Деветог кварта, данашњег Врачара и Старог града, који су убијени на мјесту "Обилићевог" стадиона и тамо покопани.

"Припадници Озне умешани су у оба злочина, али је рано говорити о именима", рекао је извор близак истрази.

Према досадашњим сазнањима, у јами испод стадиона "Графичара" налазе се и тијела шефа позоришне трупе "Централа за хумор" Милорада Иванића, власника фабрике чоколаде Славка Попадића и Милета Петровића, власника једне београдске кафане.

За покретање истраге стријељања око 750 цивила из Зајечара и околних мјеста од септембра 1944. до марта 1945. најзаслужнији је Добривоје Томић, син индустријалца из Бољевца Душана Томића, који је тада убијен.

Томић описује како су припадици Озне тјерали људе који су дошли по тијела својих најмилијих и да су их тукли и викали викали: "Губи се одавде, марво четничка!", док су пси развлачили дијелове тијела, који су вирили из земље.

За тај злочин био је осумњичен Душан Глигоријевић, тадашњи шеф Озне за Зајечар, који је недавно преминуо, и шеф Озне за Бољевац Миодраг Цојић.

Историчар Срђан Цветковић рекао је да скоро сваки засеок у Србији има гробницу, гдје су партизани стријељали "народне непријатеље", те да само на подручју Београда има 30 таквих јама, а претпоставља се да у неким јамама има и до хиљаду жртава, док су највеће у Војводини.

Бивши шеф београдске Удбе/Озне Јово Капичић недавно је изјавио да је учествовао у ликвидацијама заробљених четника и њемачких војника.

Портпарол Тужилаштва Бруно Векарић рекао је да се ради на случајевима ликвидација које су вршили партизани и да није пракса да се о томе говори "док траје преткривични поступак".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog