Republika Srpska

Mујезиновић: Економско и финансијско стање у ФБиХ повољно

САРАЈЕВО - Предсједник Владе Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић изјавио је да је тренутно економско и финансијско стање у том ентитету повољно и да се редовно извршавају све буџетске обавезе.


"У протеклих 80 дана, колико сам на функцији премијера, стање је у сваком погледу побољшано. Буџет ФБиХ је ликвидан, успијевамо да ликвидним одржимо пензијски фонд који је на великом удару, све накнаде се редовно исплаћују и ако се наставе планиране уштеде, буџетска година биће добро завршена", тврди Мујезиновић.

Он је оцијенио да се у ФБиХ, али и у цијелој БиХ, мора радити на уштедама и напоменуо да се то може урадити превасходно смањењем прекомјерне јавне потрошње, која је ескалирала у претходних десет година.

Према Мујезиновићевим ријечима, све реформе у ФБиХ усмјерене су у правцу смањења дебаланса и разлика у примањима и одређеним правима.

"Не бих рекао да је борачка популација незадовољна у толикој мјери да не вјерује да су предвиђене уштеде горак лијек који би требао донијети оздрављење, а, на крају крајева, имамо посљедње одлуке Владе ФБиХ које ће направити селекцију у тој популацији", рекао је Мујезиновић.

Федерални премијер је истакао да администрације у том ентитету има превише и да је основни план направити уштеде смањењем плата, као и да се у будућности администрација мора смањивати.

Мујезиновић је нагласио да се не прибојава најављених протеста и штрајкова, зато што Влада тражи најбоља могућа рјешења.

"У ФБиХ имамо једну врло интересантну ситуацију у којој се групе буне, а појединци одају признање Влади ФБиХ и мјерема за превазилажење кризе. Генерално, људи подржавају наш рад с обзиром на то да се остварују планиране уштеде", тврди Мујезиновић.

Он је истакао да се може бити оптимиста када је ријеч о испуњавању услова које је Међународни монетарни фонд поставио пред Владу ФБиХ, јер је урађено "доста великих ствари", али да се у наредном периоду мора убрзати доношење потребних закона, као што је закон о имовинском цензусу.

Говорећи о заступљености Срба у институцијама ФБиХ и провођењу одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа, Мујезиновић наводи да се то мора радити синхронизовано и да вјерује да ће у наредном периоду та одлука бити испоштована, јер је ријеч о закону.

Мујезиновић је оцијенио да сарадња влада ФБиХ и Републике Српске треба да буде боља да би се могли проводити пројекти за запошљавање што већег броја људи.

"Привреда треба да буде у фокусу и ту очекујем највећу могућу сарадњу два ентитета", рекао је Мујезиновић.

На питање зашто су бошњачке политичке партије до усијања подигле тензије у БиХ након изградње Основне школе "Србија" на Палама и да ли ће Влада ФБиХ прихватити приједлог предсједника Србије Бориса Тадића да изгради школу под именом "Босна" у Санџаку, Мујезиновић је рекао да ФБиХ за "такве експерименте - нема простора".

"У ФБиХ треба да изградимо 50 или 60 школа и да урадимо још пуно тога како би се олакшао живот нашим грађанима. Циљ нам је изградња електроенергетских објеката властитим снагама до нивоа који можемо издржати. То је нешто што би генерално покренуло привреду", закључио је Мујезиновић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog