Politika

Богдановић: Царина на прелазима према Косову неприхватљива

БЕОГРАД - Српски министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је за Србију неприхватљиво да постоји царина на административним прелазима са овом покрајином и да се ту убирају неки приходи који ће ићи за финансирање такозване државе Косово.


"Не можемо да прихватимо да административна линија буде и граница, не можемо прихватити да та царина буде царина такозване државе Косово и не можемо прихватити да такви приходи иду у буџет те такозване државе и да се њима финансирају разне активности које су можда чак и против српске заједнице на Косову и Метохији", истакао је Богдановић.

Он је рекао да то неће прихватити српска заједница на Косову и Метохији, као ни држава Србија.

Богдановић је нагласио за београдске медије да су власти у Београду спремне да разговарају са Еулексом око убирања прихода на административним прелазима и на који начин би се они дистрибуирали прије свега српској зајединци на Косову и Метохији.

Говорећи о разговорима у вези са правосуђем, Богдановић је указао да је Србији у интересу да се правни вакум који постоји прије свега на сјеверу Косова што прије ријеши, истичући да се на том пољу можда и најдаље отишло у разговорима са Еулексом.

"Ми желимо да српске судије и тужиоци и техничко особље што пре почну рад у северној Косовској Митровици", поручио је Богдановић и додао да у овом тренутку још нема договора са Еулексом о томе по којим законима и уредбама ће се судити у српским срединама на Косову.

Према његовим речима, упркос економској кризи, држава Србија на Косово и Метохију шаље исту количину новца као што је то радила прошле или претпрошле године.

Говорећи о локалним изборима које су привремене косовске институције расписале за 15. новембар, Богдановћ је рекао да је инсистирао да Влада Србије на вријеме заузме став о томе како се не би десило као ранијих година да се то учини само неколико дана уочи избора.

Он је истакао да је познато да су Влада и предсједник Србије још прије два мјесеца потпуно јасно исказали да на Косову и Метохији не постоје услови за одржавање локалних избора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog