Politika

Додиково писмо ''Њујорк тајмсу'': БиХ је земља мира

БАЊА ЛУКА - Премијер Републике Српске Милорад Додик у писму "Њујорк тајмсу" наводи да је дошло вријеме да народи и ентитети у БиХ и њихове демократски изабране вође преузму пуну одговорност за своју будућност и одбаце паничне повике оних који би жељели да ову земљу учине стално зависном од међународне заједнице.


"Иако је постало демоде изговорити тако нешто - БиХ је земља мира. Лидери у БиХ су демократски изабрани, њени људи раде како би поново достигли животни стандард који су имали прије рата 1992. године и имају једну армију на нивоу БиХ" - стоји у Додиковом писму.

Реагујући на чланак "Босна кључа, док Европа спава", који је написао Николас Кулиш, Додик напомиње да је тај аутор дао слику БиХ коју би мало њених грађана препознало, те да се у БиХ наставља рад на институционалном обликовању и да не постоји апсолутно никаква пријетња повратка насиљу.

"Погођени смо међународном финансијском кризом, мада са поносом могу рећи да је у РС, ентитету чији сам премијер, њен удар био мањи него у остатку земље. Сваки изабрани политички лидер у БиХ подржава кандидатуру за чланство у ЕУ, што је тежња коју дијели и већина грађана БиХ. Иако је општа подршка чланству у НАТО слабија, оно остаје циљ политичких лидера БиХ" - наглашава Додик.

Премијер РС наводи како "чињеница да људи добре воље имају различите ставове о томе каква је структура најприкладнија за ову нову државу не треба ни да чуди, ни да изазива узбуну".

"Многи од нас сматрају да је децентрализована архитектура вјернија Дејтонском споразуму и прикладнија БиХ. Не слажемо се са централистичким моделом који су неки чланови међународне заједнице покушали да наметну БиХ" - додаје Додик.

Он наводи да се очекује транзиције из статуса `протектората` под канцеларијом високог представника, у мисију под вођством ЕУ.

"Дошло је вријеме да народи и ентитети у БиХ и њихове демократски изабране вође преузму пуну одговорност за своју будућност и одбаце паничне повике оних који би желели да ову земљу учине стално зависном од међународне заједнице" - закључио је премијер Српске Милорад Додик у писму уреднику "Њујорк тајмса".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog