Nauka

Симпозијум Миланковићу у част

БЕОГРАД - Међународни симпозијум под називом „Климатске промене у освит друге декаде овог века" посвећен обиљежавању 130 година од рођења српског научника Милутина Миланковића свечано је отворен у Српској акадмеији наука и уметности (САНУ).


Скуп поводом јубилеја, чији је генерални покровитељ предсједник Србије Борис Тадић, отворио је министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић који је оцијенио да је тај српски научник показао да Србија има потенцијал да изњедри „геније светског формата" и да добри резутати могу да настану ако се споје индивидуални таленат и добра државна политика.

Он је подсјетио да се осим 130 година од рођења обиљежава и 100 година од момента када је Миланковић одлучио да се из Беча врати у Србију и настави каријеру у сопственој земљи, где су му омогућени услови за рад.

„Треба размислити о условима да будући Миланковићи донесу сличне одлуке, не да увек буду у Србији, већ да је гледају као базу сопственог живота одакле ће градити своју кареијеру", рекао је Ђелић, који је и потпредседник Владе задужен за европске интеграције.

Он је током свог излагања подсјетио и на чувену Миланковићеву реченицу - „Велике идеје могу да се роде и у малим срединама" и навео да спој талента и добро вођење државне политике могу утицати на развој привреде, побољшају квалитет живота у Србији и да постану модели за развој друштва у годинама које долазе.

Предсједник САНУ академик Никола Хајдин подсјетио је да је Милутин Миланковић објавио бројне радове на српском и њемачком језику и добио многобројна признања, јер његове теорије представљају инспирацију за више научних области.

Он је додао да ће симпозијум „Климатске промене у освит друге декаде овог века" трајати до петка 25. септембра.

Тај скуп има за циљ да се домаћа, свјетска научна, али и шира јавност упозна са Миланковићевим дјелом, да се сагледа значај његовог дјела, а очекује се учешће и изалагање великог броја научника из Србије и цијелог свијета.

Покровитељ скупа је УНЕСКО, а његово одржавање је подржало и суфинансирало Министарство за науку и технолошки развој и Министарство животне средине и просторног планирања.

Милутин Миланковић познати је српски геофизичар, климатолог и оснивач катедре за небеску механику на Београдском универзитету, а посебно је познат по теорији ледених доба која повезује варијације земљине орбите и дугорочне климатске промјене познате под именом Миланковићеви циклуси.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog